Puhe liittyen rantaraittiin valtuustossa 20.3.2030

(Käsittelyssä Aaltosen valtuustoaloite rantaraitin loppuun toteutuksen suunnittelusta Nuottaniemen länsirannalla)

Hyvät kollegat,

Espoon Rantaraitti on tasa-arvoisen ulkoilun helmi, espoolaisten ylpeys ja kansainvälisestikin poikkeuksellisen upea. Noin 40 kilometriä pitkä Rantaraitti toteuttaa hienosti Espoon kaupungin tavoitteita lähiluonnosta ja virkistysmahdollisuuksista.

Matinkylän alueen asukasmäärä on kasvanut viimeisten vuosikymmenien aikana massiivisesti ja jatkaa kasvuaan. Rantaraitista on tullut koko ajan tärkeämpi ja tärkeämpi ulkoilun ja virkistymisen kohde. Tarve toimivalle esteettömälle rantaraitille tulee vuosien saatossa vain kasvamaan.

Hyvät valtuutetut,

Pienetkin muutokset voivat parantaa rantaraitin toimivuutta merkittävästi. Hyvä esimerkki metreinä lyhyestä mutta toiminnallisuuden kannalta isosta parannuksesta oli raitin siirtyminen rantaan Villa Kolikarin kohdalla Haukilahdessa 2018.  Pieni muutos, iso vaikutus.

Hyvät kollegat,

Rantaraitin kaava muun muassa Matinkylän Nuottaniemen länsiosassa hyväksyttiin 34 vuotta sitten. Kaavaa ei ole kuitenkaan tällä alueella saatu edistettyä. Raitti kiipeää edelleen kaavan vastaisesti jyrkkää ylämäkeä ja kiemurtelee talojen välissä ja autotiellä. Rantaraitti on nyt Nuottaniemen länsiosassa liikuntarajoitteisille lähes kulkukelvoton. Tilanne on kestämätön ja Espoon arvojen vastainen.

Nuottaniemestä kaavan hyväksymisen 1989 jälkeen asunnon ostaneet ovat huomioineet kaavan kauppaa tehdessään. Uuden talon rakentaneet ovat tienneet kaavasta ja kaavalla on ollut alentava vaikutus tontin ostohintaan.

Viimeiset 34 vuotta kaupunki on lähinnä odottanut, että Nuottaniemen länsiosan maanomistajat tarjoaisivat maataan kaupungin ostettavaksi. Kauppoja ei ole syntynyt.

Hyvät valtuutetut,

Espoolaisilla on oikeus vaatia lainvoimaisen kaavan toteuttamista.

Rantaraitin tulee nimensä mukaisesti kulkea rannassa. Raitti tulee toteuttaa vuoden 1989 kaavan mukaisesti esteettömänä Nuottaniemen rannassa. Kaupungin pitää aikaisempaa aktiivisemmin tavoitella maanomistajien kanssa tonttikauppoja Nuottaniemessä.

Teen valtuustotoivomuksen, joka kuuluu seuraavasti:

Valtuusto toivoo, että rantaraitti toteutetaan ensisijaisesti vapaaehtoisin kaupoin voimassa olevan kaavan mukaisesti myös Nuottaniemen länsiosassa.

Kiitos.

Juri Aaltonen

kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (sd.)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram