Nukkumisrauha koripallokenttien välittömään läheisyyteen

Espoon valtuusto 19.8.2019                                                 Valtuustoaloite

Espoo on ilahduttavasti lisännyt ja on lisäämässä ulkoliikuntapaikkoja asukkaiden käyttöön. Tällaisia liikuntapaikkoja on muun ohella koulujen pihoilla. Koulujen pihat ovatkin usein erittäin kustannustehokkaita ja toimivia paikkoja esimerkiksi katukoripallon kentiksi.

Kaupunki ei ilmeisesti ole huomioinut riittävästi asvaltilla koripallon pelaamisen tai skeittaamisen aikaansaamaa ääntä ja sen vaikutusta joskus vain muutamien metrien päässä olevien asuntojen yörauhaan. Esimerkiksi Olarissa sijaitsevan Päivänkehrän koulun pihalle on valmistunut useita hienoja katukoripallokenttiä noin 10 metrin päähän rivitaloyhtiöistä.

Nuoret ja muutkin ovat ottaneet koripallokentät erinomaisesti vastaan ja niitä käytetään usein päivisin ja iltaisin. Tämä on hieno asia. Kohtuuton tilanne syntyy kun koripallon pelaaminen aloitetaan kello 23 ja se jatkuu lähes kello neljään aamulla. Yöllinen pelaaminen on yleistä. Lähiasunnoissa nukkuminen on tällöin monelle mahdotonta.

Koripallon asvalttiin ja korilevyyn osuminen, joskus yhdistettynä musiikin kuunteluun ja mopolla ajeluun, aiheuttaa lähitalojen asukkaille kohtuutonta äänihaittaa. Tällä hetkellä mikään ei tällaista pelaamista kiellä tai rajoita. Se saa jatkua äänestä huolimatta. Tilanne aiheuttaa sen, että lähitaloissa nukkuminen on monelle lähes mahdotonta. Ikkunoiden avaamisesta ei voi edes uneksia.

Esimerkiksi Hollannissa on itsestään selvyys, että tällaisilla pelikentillä on hiljaisuus kello 22. Yöllinen melu on katsottu asukkaille kohtuuttomaksi.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme valtuustoaloitteena, että kaupunki

  • selvittäisi kuinka moni yleinen ulkoliikuntapaikka ml. katukoripallokenttä sijaitsee asutuksen välittömässä läheisyydessä ja
  • asettaisi tarvittaessa kohtuuttoman melun estämiseksi lähellä asuntoja sijaitseville kentille hiljaisuuden, ja sen osoittavat taulut, esimerkiksi kello 22 alkaen sekä
  • harkitsisi hiljaisuuden ja energiansäästön edistämiseksi kenttien valaistuksen sulkemista hiljaisuuden ajaksi.

Espoossa 19. elokuuta 2019

Juri Aaltonen (sd)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram